Total Physical Response

Home            Engels              NT2

This information is only available in Dutch. If you want to know more about TPR in general, please visit the website
www.tpr-world.com.

TPR (Total Physical Response) is een methode van lesgeven die in Nederland nog niet zo bekend is. Met TPR leer je een taal net zoals een kind de moedertaal leert, dus 'zonder' moeite en zonder stress.

Volwassenen kunnen, in tegenstelling tot wat lang werd gedacht, ook op deze manier een taal leren. Het enige wat de leraar moet doen is zijn lessen daarop afstemmen: “anders denken, anders doen”. Gelukkig gaat het leerproces met mensen die al een taal beheersen (meestal de moedertaal) veel sneller dan met kinderen die een moedertaal nog niet beheersen.

Hieronder volgen een aantal veelgestelde vragen over TPR:

Hoe komt het dat met de TPR-methode het leren van een taal gemakkelijker gaat?
Dat komt omdat TPR voornamelijk gebruik maakt van de rechter hersenhelft. Later van beide hersenhelften. Dit laatste proces noemen we “brainswitchen” (het schakelen tussen de hersenhelften). Verder gebruikt TPR taal-lichaam conversaties, net als kinderen doen.

Wat zijn taal-lichaam conversaties?
De leraar (en later medeklasgenoten) geven instructies die letterlijk moeten worden uitgevoerd. Dat gebeurt met kleine kinderen ook, b.v.: “Sta op!” “Ga recht zitten!” “Haal je duim uit je mond!” Het kind laat zien dat het de taal begrijpt door de instructie uit te voeren. Dus de combinatie van luisteren en “acties”, verrichten het “wonder” van het leren van een taal.

Is TPR alleen geschikt om er een taal mee te leren?
Neen, je kunt er ook b.v. wiskunde mee aanleren.

Kun je met TPR alleen bepaalde talen aanleren?
Neen, in principe kan het met alle talen. Er zijn TPR groepen in de USA die Russisch, Arabisch en Japans leren tot doel hebben. In Japan zijn groepen die Engels leren. Het uiteindelijk resultaat is hetzelfde.

Het voordeel van TPR is dat je er zelfs meerdere talen tegelijk mee kunt leren. Met de rechter hersenhelft kun je, in tegenstelling tot de linker hersenhelft, meerdere zaken tegelijk leren zonder het te vergeten.

Hoe zit het dan met de taal leren spreken?
Na een aantal lessen gaat dat automatisch (als de student er aan toe is). In het begin is het nog niet perfect, daarna gaat het steeds beter. Een belangrijk element hierin is o.a. het vertellen van korte verhaaltjes.

En hoe met schrijven en lezen?
Ook dat gaat spelenderwijs zonder stress of moeite.

Is TPR alleen geschikt voor beginners?
Neen, dit kan voor alle groepen, zelfs gevorderden.

Wordt er grammatica gegeven?
Neen, zeker niet direct. Later bij het proces van “brainswitchen” kunnen wel van deze oefeningen gedaan worden om adaptatie (overspoelen met dezelfde methodes) te voorkomen. Het gaat juist om creativiteit, snelheid en doorlopend succes.

 Hoe wordt dan de woordenschat uitgebreid?
Door telkens kleine porties aan te bieden en daarna er mee te werken. Dit kan b.v. door bepaalde situaties te creëren of na te spelen. Voorbeeld: “Stand up, walk to the whiteboard and touch the eraser.”

Hoe komt het dat TPR zo weinig uitval van leerlingen heeft?
Omdat TPR geeft wat de leerlingen willen, “werken” met de taal in plaats van er alleen maar over praten. En natuurlijk omdat het leuk is, snel resultaat geeft, langer blijft hangen en succesvol is.

Is TPR de beste methode?
De beste methode is een combinatie van moderne taallessen en TPR. Dan gebruik je namelijk beide hersenhelften, en gebruik je het beste van beide methodes. TPR is dus geen bedreiging voor de “oude methode”, maar ze vullen elkaar aan.

Is er een wetenschappelijke basis voor TPR?
Er is geen enkele taalmethode waar zoveel studie naar is verricht als TPR. Het is dus niet zomaar uit de lucht gegrepen maar gebaseerd op onderzoeksresultaten.
Op de Amerikaanse website www.tpr-world.com kun je als je het Engels beheerst prachtige voorbeelden hiervan vinden.

Als TPR al 30 jaar in de USA wordt gegeven, waarom komt het dan pas nu hier?
Onbekend maakt onbemind. In de regel kun je stellen dat verandering eerst weerstand oproept en veel tijd kost. Ook kun je stellen dat in het algemeen nieuwe technieken eerst in Amerika worden geïntroduceerd en daarna pas naar Europa overwaaien. Zo ook hier, het APTC is zeker niet de eerste in Nederland, maar wel bij de eersten.

Wat is het vervolg op TPR?
Dat is TPRS (Teach Proficiency with Reading and  Storytelling). Je leest en spreekt nu voornamelijk en dat laatste is dus de productieve en normaal gesproken de moeilijkste fase in het leren van een taal. Dat gebeurt met plaatjes, opdrachtjes, situaties naspelen, verhaaltjes vertellen en veranderen, etc..

Meer weten?

TPR (Engels en NT2) wordt door mij gegeven aan het Apeldoorns Talen Centrum (APTC), maar er kunnen natuurlijk ook eigen cursussen of privé-lessen georganiseerd worden. Vragen over lopende of toekomstige cursussen bij het APTC kun je stellen via een e-mail aan: info@apeldoornstalencentrum.nl.

Vragen over evt. SaesLS cursussen kunt u stellen via SaesLingServ@live.nl of SaesLS@live.nl.